Nike Air Max (2007)

De Nike Air Max is één van de populairste sneakerlijnen ooit gemaakt. In plaats van een schuimrubberen binnenzool had deze sportschoen een luchtkussen aan de binnenkant van de zool. Dit revolutionaire idee zorgde ervoor dat de schoen lichter werd en langer mee kon gaan door de verbeterde vering van de schoen. Het werd daarom een enorme hit bij sporters over de hele wereld.

Design

Bovendien had de sneaker een eigenzinnig uiterlijk door de opvallende kleuren, vormen en de doorkijk in de zool waardoor men de luchtkussens kon zien zitten. Hierdoor werd de schoenenlijn in de jaren 90 ook een grote trend bij enkele subculturen. Vooral bij gabbers was het dé schoen om te dragen, omdat zij de hele nacht door moesten feesten en het hun outfit in combinatie met de aussie’s helemaal compleet maakte. Zoals te zien in de 3doc “Gabbers!” moest de kleding vaak authentiek zijn, met in het oog springende dessins en kleuren, en de schoenen mochten daar dan ook niet aan onder doen.

In 2014 maakt de sneaker een comeback. Het is het mode-item van het jaar en veel beroemdheden zijn er al mee gezien. Het model heeft een soort reincarnatie ondergaan, is daarmee nog steeds populair en blijft dus overal verkrijgbaar. De onderstaande documentaire laat in het kort zien waar ontwerper Tinker Hatfield de inspiratie voor deze populaire sneaker, de Nike Air Max, vandaan gehaald heeft.