Holland – Natuur in de Delta (2015)

Het succes van De Nieuwe Wildernis heeft ertoe geleid dat de makers van die film een nieuwe Nederlandse natuurfilm gaan opnemen. Een groot team van Nederlandse én buitenlandse fotografen en cameramensen werkt sinds het vroege voorjaar onder leiding van regisseur Mark Verkerk en producent Ton Okkerse aan ‘Holland – Natuur in de Delta’. De film richt op de watergebieden in Nederland.

De kracht van de Nederlandse delta

De film ‘Holland – Natuur in de Delta’ is in de basis een herontdekking van Nederland en geeft het beeld van vroeger tot nu. In de film schitteren vijf dieren: de zeearend, bever, haas, pimpernelblauwtje en stekelbaars. Het zijn dieren die met ons in de vruchtbare Nederlandse waterdelta wonen; machtige rivieren die van bergen en heuvels naar zee stromen. ‘Holland – Natuur in de Delta’ toont de ontwikkeling van een tijd waarin we streden naar het water, naar een tijd waarin de natuur niet meer als vijand wordt gezien en we het ecosysteem samen in volle glorie herstellen. Diersoorten verdwenen toen de mens aan de delta ging bouwen. Inmiddels is de zeearend terug, nadat hij al eeuwen niet in ons land geweest.  Vanuit een boom aan de rivier ziet hij hoe het landschap veranderd is. Ook otters, bevers, vissen en vogels komen na tientallen tot honderden jaren afwezigheid weer de delta in. Bevers graven weer hun geulen, vogels vinden voedsel en vissen kunnen hun paaigronden bereiken.

Volgens de makers zorgen de hoogste kwaliteit van natuurfotografie en de nieuwste technieken voor een fascinerende film voor jong en oud. Deze film zou zelfs mooier zijn dan De Nieuwe Wildernis. De eerste reviews zijn veelbelovend en volgens één van hen zou een scene met twee vechtende hazen zelfs een hit kunnen worden. De film ‘Holland: Natuur in de Delta’ draait vanaf september 2015 in de bioscoop. Dan kan iedereen zelf een oordeel vellen.