Firestarters (2013)

Vodafone en Discovery Channel brengen met Firestarters de mobiele revolutie in beeld in een 6-delige serie van short docu’s

firestarters-2013

De moderne technologie blijft anno 2014 nog steeds verbazen. Ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op en wat vandaag top of the bill is kan morgen al weer achterhaald zijn. Vaak wordt pas later duidelijk wat de impact van bepaalde technieken is en worden deze op het moment dat ze net ontstaan nog wel eens onderschat.

Vodafone firestarters is echter een project dat juist die frontlinie opzoekt en kijkt waar het allemaal gebeurt. Nieuwe ontwikkelingen worden vaak als eerste door creatieven omarmd en dat is nu juist de doelgroep waar Vodafone firestarters zich op richt. Daarnaast zijn dit juist ook de mensen die vaak dergelijke nieuwe technologieën ontdekken en ontwikkelen.

Wat valt er te zien?

In deze documentaire, die Vodafone firestarters samen met Discovery Channel maakte, worden jonge creatievelingen gevolgd. Het zijn verschillende personen die allemaal gemeen hebben dat ze de nieuwste technologieën gebruiken om hun werk te maken. Een voorbeeld is de Nederlandse fotograaf Eelco Roos. Hij gaat niet met de duurste apparatuur op pad, maar slechts met zijn iPhone. Zijn foto’s publiceert hij via Instagram en met succes: zijn account telt inmiddels al meer dan 350.000 volgers.

Naast fotografie zijn er in de overige vijf afleveringen van deze documentaire-reeks nog andere kunstvormen te zien. Zo wordt er gekeken naar bijzondere ontwikkelingen op het gebied van mode, muziek en moderne media. Op de website van Vodafone firestarters kun je alle documentaires terugzien. Het project houdt hier echter niet mee op, want de bedoeling is dat Vodafone firestarters een actieve rol blijft spelen op het gebied van moderne technologie en creativiteit. Op de website kun je dan ook meer informatie terugvinden over workshops, masterclasses en andere evenementen waar je aan deel kunt nemen.

Verleg je grenzen

pixlr-express-plusVodafone heeft als internationaal telecommunicatienetwerkbedrijf een enorm bereik op het gebied van mobiele technologie en probeert hiermee ook haar steentje bij te dragen aan de samenleving met projecten als Firestarters, Firsts en World of Difference. Technologie is het fundament bij de ontwikkelingen van vele industrieën. De techniek wordt echter steeds toegankelijker en wordt ingezet voor nieuwe doeleinden dan dat deze origineel voor ontwikkeld of bestemd is. Het speelveld tussen creativiteit en technologie en het verleggen van grenzen wordt in de documentaire benadrukt. De techniek ontwikkelt zich in een erg hoog tempo en opent hiermee vele verschillende mogelijkheden. Hardwarefabrikanten spelen hier zelf ook steeds vaker op in door marketplaces te creëren waarin ideeën gedeeld kunnen worden en software open source te maken.

Mensen als Eelco Roos zijn pioniers die doorgaan waar anderen stoppen. Voor de reguliere gebruiker is de nieuwe iPhone 5s een nieuw toestel wat net iets sneller werkt en er net iets beter uit ziet in vergelijking met de bij Vodafone uitgestalde 5c en 4s modellen. Voor anderen biedt de A7 chip een groot scala aan nieuwe mogelijkheden die voorheen op mobiele apparaten niet mogelijk waren. Met nieuwe apps als Pixlr Express PLUS is het nu mogelijk om foto’s op je mobiel te bewerken met tools die vergelijkbaar zijn met de grotere desktop softwarepaketten.

a7-chip

Interactive Storytelling

De eerste 3 delen zijn terug te zien op Discovery Channel en natuurlijk online via de officiële site. Het 4e deel, interactive storytelling, staat officieel geplant voor 30 januari maar is inmiddels al te zien is op het YouTube kanaal van Discovery Channel.