Documentaire Perfect Horse (2015)

In het boek ‘Dier, bovendier’ beschrijft Frank Westerman de geschiedenis van de 20e eeuw aan de hand van het Lipizzaner paard. Frank Westerman liet zich inspireren door de uitspraak “Als je een Lipizzaner aanraakt, raak je geschiedenis aan.” Dit dier moest tijdens de Tweede Wereldoorlog het perfecte paard worden, een dier dat boven alle andere rassen stond. Het boek bleek zo’n succes, dat er nu een documentaire over de Lipizzaner is gemaakt, getiteld Perfect Horse.

Perfectie in Lipizzaner

Het verhaal van de Lipizzaner gaat ver terug in de tijd. Generaties van paardenfokkers staken toewijding, vakmanschap en kennis in het creëren van perfectie. De beste Lipizzaner paarden kwamen terecht in de Spaanse Rijschool in Wenen, een opleidingsinstituut voor de klassieke hoge rijkunst. Al vijf eeuwen lang oefenen hier vele Lipizzaner paarden dag in dag uit de mooiste sprongen en kunsten. Elk weekend voeren zij shows op voor het publiek dat massaal naar Wenen komt om deze paarden te zien. De lat ligt hoog; alleen de allerbeste Lipizzaners halen te top, net als hun berijders.

Bedreiging uit onverwachte hoek

De paarden worden gefokt in Oostenrijk en in het Bundesgestüt Piber voorbereid op hun carrière. In de film ‘Perfect Horse’ volgt men de manager van deze stoeterij, Max Dobretsberger. Hij weet alles van het fokken van de beste Lipizzaner paarden. Deze werkwijze wordt echter bedreigd door nieuwe technieken. Mensen in de genetica willen de beste Lipizzaners klonen, analyseren en modificeren om zo nog betere paarden te creëren. De vraag in de documentaire is dan ook: Hoe ver moet je gaan in de creatie van het perfecte paard? De film ‘Perfect Horse’ gaat 1 oktober in première in Nederland.