De Nieuwe Wildernis (2013)

DeNieuweWildernis1De Oostvaardersplassen, voor veel Nederlanders voorheen een vrij onbekend natuurgebied, omdat het gebied slechts beperkt toegankelijk is voor bezoekers. In De Nieuwe Wildernis kan heel Nederland nu zien hoe prachtig de Oostvaardersplassen zijn, de film brengt het gebied op indrukwekkende wijze in beeld. Op het YouTube-kanaal van de filmmakers is een groot deel van het productieproces te zien.

Net zo goed als BBC-documentaires

Natuurfilms worden al gauw vergeleken met beroemde BBC-documentaires als Earth en Frozen Planet. Het lijkt haast onmogelijk om aan deze documentaires te tippen, maar De Nieuwe Wildernis komt daar behoorlijk in de buurt. In totaal verzamelde de crew 350 uur aan beeldmateriaal, opgenomen in 2 jaar tijd vanuit alle mogelijke standpunten. Deze enorme hoeveelheid is op fantastische wijze teruggebracht tot anderhalf uur kijkplezier. ‘Mede door betrokken partners als Bever Outdoor, Staatsbosbeheer en Vara was dit mogelijk’, aldus de crew.

“Dankzij toewijding, kennis van de natuur en vakmanschap kan de film zijn grootse allure krijgen”

concludeert Kester Freriks van het NRC Handelsblad.

Mooi, bruut, grappig en ontroerend

Met behulp van de voice-over wordt een verhaallijn gecreëerd, waardoor de film niet alleen mooi is om naar te kijken, maar ook interessant is voor kinderen om iets van te leren. Zij krijgen zo een indruk van hoe mooi, bruut, grappig en ontroerend de natuur kan zijn.

De prachtige beelden worden ondersteund door bijpassende muziek, wat de film nog fijner maakt om naar te kijken. Het enige minpuntje is dat niet elk seizoen even uitgebreid in beeld komt, terwijl toch elk seizoen zo zijn charmes heeft.